top of page

Projelerimiz

Delfzijl -Hollanda: Dünya'nın ilk kağıt çamuruna dayalı biyorafinerisi

Episome Biyoteknoloji'nin patentli teknolojisi Epicellulyse XT'ye dayalı prosesle Hollanda, Almanya ve Belçika'daki kağıt fabrikalarından gelen kağıt ve arıtma çamurları taşımacılık sektöründe olduçla onemli yer tutan biyo-LNG'ye dönüÅŸtürülecektir. Tamamıyla "sıfır atık" konseptiyle çalışacak olan tesisteki artan posalar ise organik gübre olarak doÄŸal döngüye kazandırılacaktır. Tesisin inÅŸaat faaliyetleri devam etmekte olup, 2024 yılında tam kapasite çalışması hedeflenmektedir.

Picture1.png

Trakya Lignoselülozik Biyokütle Temelli Biyo-Metan Biyorafinerisi: Türkiye'nin ilk ikinci nesil yenilenebilir biyoyakıt üretecek tesisi 

Ülkemizde hem endüstriyel atık üretimi açısından, hem de marjinal alanlarda geliÅŸen bitkiler açısından yüksek bir lignoselüloliz biyokütle potansiyeline sahiptir. Lignoselülozik biyokütlelerin yapısında bulunan biyokimyasal enerji aslında temel enerji kaynağımız güneÅŸten gelmektedir. Fotosentezle gelen enerji selüloz zincirlerin sentezi için kullanılırken, bu enerji lignoselülozik biyokütle içinde depolanmaktadır. Yani iÅŸin özünde, lignoselülozik kütleleri kullanmak GüneÅŸ'ten gelen depolanmış enerjiyi açığa çıkarmak demektir. 

Trakya bölgesinde kurulumu için fizibilite çalışmalarına baÅŸladığımız tesisimizde, patentli Epicellulyse XT prosesini kullanarak mevcut biyorafinerilere oranla en az 2 kat daha verimli bir süreç elde edip, yatırım geri dönüÅŸ sürelerini 4 yılında altında tutabiliyoruz. 

Bölgede bolca bulunan tarımsal ürün artıkları (bitki sapları), kağıt çamuru, tavuk gübresi gibi zirai ve endüstriyel atık ve artıklardan yararlanacak olan bu tesis, sıfır atık prensibi ile çalışacaktır. 

Tesis çıktıları yaklaşık 20 milyon Kg SıvılaÅŸtırılmış biyo-metan ve civardaki tesislerde kullanılabilecek buhar üretilecektir. Günümüzde deÄŸeri gittikçe artan enerji ve gübre üretecek olan bu tesisle ekonomiye yıllık 75 milyon euro katkı saÄŸlanacaktır.

LemvigBiogas_Nov2019-1024x683.jpg

Ege Lignoselülozik Biyometan ve Organik Gübre Tesisi

Tarım, hayvancılık ve sanayi'nin kesiÅŸim noktası olan Ege Bölgesinde hem endüstriyel kökenli hem de tarımsal kökenli lignoselülozik atıklar mevcuttur. Bu atıkların çevreci bir ÅŸekilde bertaraf edilmesini saÄŸlayacak aynı zamanda da yenilenebilir enerji ve organik gübre üretebilecek bir tesis kurulumu için fizibilite çalışmalarına baÅŸlamış durumdayız. 

Fizibilite çalışmaları devam eden bu tesiste kağıt çamuru, pamuk sapları, geri dönüÅŸtürülemeyen kağıtlar (karton bardak... vs.) ve hayvansal gübre atıkarı fermentasyon yolu ile gazlaÅŸtırılacak ve kalan posalar ise mineral gübrelerle entegre edilip, yüksek verimli organomineral gübreye dönüÅŸtürülecektir. 

Tesisin sahip olduÄŸu prosesin tüm aÅŸamalarında yenilikçi teknolojilerini uygulama imkanı bulan Episome, bu tesiste Epicellulyse XT teknolojisine ek olarak, ultra-hızlı kompostlama sistemleri ve organomineral gübrelerin etkinliklerini 5 kata kadar arttıran faydalı mikroorganizma takviyelerini de ürünlere ilave ederek, sektörün öncüsü bir tesise imza atıcaktır. 

3af08478d0ec1b98800d67dcabca3efc.jpg

GüneÅŸ, Rüzgar ve BiyoEnerji Temelli Kombine Yenilenebilir Yakıt Üretim Rafinerisi

Dünya'nın ihtiyacı olan yenilenebilir enerji üretimi rüzgar, güneÅŸ, hidroelektrik ve biyoenerji olmak üzere 4 temel segmentte ilerlemektedir. Günümüzün kompleks sorunlarına tek bir çözümün yeterli olmayacağını gören Episome, tüm bu teknolojileri bir araya getiren, depolanabilir bir yenilenebilir enerji biyorafinerisi konsepti üzerinde çalışmaktadır. 

Rüzgar ve güneÅŸ enerjisinin fazlası ile elde edilecek hidrojeni, biyogazdan elde edilecek karbondioksitle birleÅŸtirerek kolaylıkla depolanabilir ve taşınabilir bir yenilenebilir yakıt olan biyo-LNG elde edilecektir. Hidrojen ve karbondioksiti, uzman olduÄŸu biyolojik prosesleri kullarak birleÅŸtirecek olan Episome, bu süreci biyokatalizörler kullanarak enerji verimliliÄŸi çok yüksek bir ÅŸekilde gerçekleÅŸtirecektirmeyi hedeflemektedir. 

1657183775454-1200x675.jpg

Kuzey Amerika - Kağıt Çamuruna Dayalı Yenilenebilir DoÄŸal Gaz Üretim Tesisi

Kağıt sektörünün ve lignoselülozik atıkların en yoÄŸun olduÄŸu bölgelerin başında Kuzey Amerika gelmektedir. Özellikle Kanada'da var olan birincil kağıt hamuru üretimi ve de Amerika BirleÅŸik Devletleri'nde olan yüksek kağıt tüketimine baÄŸlı olarak ortaya çıkan büyük miktarda kağıt geri dönüÅŸüm prosesi, Kuzey Amerika bölgesinde büyük miktarlarda kağıt çamurunun var olmasına yol açmaktadır. 

GeliÅŸmiÅŸ ülkelerde gittikçe artan bertaraf maliyetleri, buralarda bulunan kağıt çamurunun çevreci ve maliyetsiz bir ÅŸekilde bertaraf edilmesinin önemini artırmaktadır. 

Episome Biyoteknoloji'nin 2023-2025 yılları arasındaki hedefleri arasında ABD merkezli yıılda 500.000 ton çamur iÅŸleme kapasiteli bir biyorafineri yapılması ön sıralarda yer almaktadır. Bu konuda beraber çalışmalar yapabileceÄŸimiz enerji ÅŸirketleri ile görüÅŸmelerimiz sürmektedir.

indir_edited.jpg
bottom of page